woensdag 14 mei 2014

woelig water

Vanmorgen wat meer tijd dan gewoonlijk gehad, en dus uit verveling de e-editie van De Tijd gekocht. 

Wat een geweldige gazet!!!   

Agfa, voorheen het beste reisbureau ter wereld is een cruise schip in stormige omgeving geworden! 
De aandeelhouders van Agfa hebben de zelfbedieningsplannen van de ziekelijk incompetente graaiers Reinaudo & Co afgewezen!!  

Verbazingwekkend dat meer dan de helft van de aandelen vertegenwoordigd waren op de AV,  en dan ongezien dat men de miljoenen voor de bandido's wegstemde!    67% tegen !!

Volgens de Tijd zijn ze er verbaasd over bij Agfa.  Het toppunt van pipo-isme,   de eigen zakken vullend maar een paar honderd miljoen euro van de aandeelhouders verliezen. 
Doch zogezegd niet weten waarom die aandeelhouders volledig pissed off zijn!!??

Op het WK wereldvreemdheid strijdt de rest voor de zilveren medaille, de gouden medaille kan Agfa niet meer ontglippen.


Tegelijk heel wat bijgeleerd. Blijkbaar hebben de aandeelhouders geen bindende zeg.   
Denk daar maar eens over na:  de eigenaars van een beursgenoteerd bedrijf in Belgie, hebben geen zeggenschap over de uitgaven van hun eigen bedrijf ofte hoe en hoeveel dat bedrijf zijn personeel betaalt.  Qué?? 

Te zot voor woorden, maar in een apenland gelden dus echt fooraap regels. 
Waarom leg je het dan überhaupt voor aan de AV, als die toch niks mag beslissen?


Logisch gevolg: enkel belgische bedrijven kopen waar de belangen van de managers gelijk lopen met die van de aandeelhouders, omdat ze zelf significant grote aandeelhouders zijn.  Familiebedrijven e.d.

Wat nog geleerd: die totale mislukkeling van Nyrstar zat dus ook in Agfa's "board of directors"  - soort zoekt soort-    maar in een onverhoopt helder moment van geest, bedankte hij  voor de eer!!  Zelden of nooit eerder vertoond, al kan ik me vergissen.  

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Een rampverhaal  komt nooit alleen, als de ene alcatel boy in de gazet staat, meestal die andere ook.   Onze bekende Vlaming ceo geeft de fakkel door aan iemand die Bekaert (naar eigen zeggen!) van haar noch pluim kende, maar een goeie commercant zou zijn. Heel goed met klanten en zo.   

Toevallig net zoals de baron "huurling/kapitein of industry" Buysse een Ford verleden.  Honestly, what can go wrong? 


De BV CEO zou "financieel" en "operationeel" heel goed  zijn. Goeiemorgen! 
 Dat moet de journalist opgeschreven hebben om een weddenschap te winnen, anders onmogelijk te verklaren.  

En nog eentje, Bekaert zou minder afhankelijk worden van "conjuntuurgrillen" als ze 7% ipv 5% marge halen?   WTF? 

Hoe verzinnen ze het toch? 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ook enkele artikels over Texaf.  
Ik ben een fan van dit bedrijf.  Die profiteren keihard van het riant levend burocratengepeupel in Kinshasa dat hun eigen huur niet moet betalen - de locatie van hun vastgoed is echt prime prime prime. Bangelijk.

   Bovendien ook een goed gelegen steengroeve in bezit, ook zonder uitzondering een heel goeie business. 


Maar, het aandeel deugt van geen kanten. 
Het is stiepelzot dat deze business aan 20-25x de winst noteert.   Allez, wat is de kans dat het in Congo meer dan 20-25 jaar stabiel blijft?? 

Reality check: zelfs de staatsbanken in Europa, dus die gedrochten die hun slechte kredieten aan de belastingbetaler kunnen doorschuiven, vinden het te riskant. 

De CEO is ook hoofdaandeelhouder (wat ik dus goed vind), die als insider ooit besefte dat die penny stock heel wat waardevolle assets bezat en zoveel mogelijk opkocht, een management buy out, om dure woorden te gebruiken. 

Echter, zijn kapitaal allocatie skills sindsdien zijn slecht.  Als je veel geld tekort komt om te investeren in nieuwe gebouwen, en nergens leningen krijgt, dan moet ge elke cent cash flow gebruiken. En dus genen halve rosse dividend betalen. 


Bovendien, als ge als Congolees bedrijf aan dik 20x winst noteert in Brussel en ge hebt extra kapitaal nodig,   dan is het toch een no-brainer om kapitaal op te halen op diezelfde beurs?     Daar dient de beurs toch voor, oder??  

Er zijn momenteel suckers genoeg die peinzen dat dit aandeel alleen maar kan stijgen, omdat het de jongste jaren alleen maar steeg en steeg en steeg.

Wie dit aandeel wil, kan het advies van die ouwe Rothschild waarderen: "kopen als het bloed door de straten vloeit."    

Cynisme is mij niet vreemd.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aangespoord door de Agfa aandeelhouders, heb ik vandaag voor de eerste keer ook mijn stemrecht gebruikt voor een aantal US bedrijven.   Alle remuneratie voorstellen "against".    :-)
We moeten tenslotte ergens beginnen. 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Disclosure:  Long (een heel klein beetje) AGFBGeen opmerkingen:

Een reactie posten