woensdag 11 juni 2014

ijs veiling


Doomscenario's doen het altijd  goed,  bijvoorbeeld de total economic meltdown, die ooit wat dichterbij leek  dan vandaag.

Gelukkig hebben we een laboratorium genaamd "aarde" waar we in vivo patienten in total financial meltdown modus kunnen dissecteren.

Bonus boven bonus :  het beste voorbeeld is een welvarend eiland, met een goeie, open economie met veel handel, dat een giga grote bankensector had, met uitstaande leningen 12x groter dan de gezamelijk economische jaarlijkse output van de inwoners. 

IJsland dus.


Pré meltdown had IJsland: een goeie economie, gratis energie uit de bodem, en een uitstekend gereguleerde, profitabele en duurzame vis-vangst sector, een viking mentaliteit ("risk-ON")  en een waanzinnig overwaardeerde currency en super-koopkracht, en dus enkele banken on steroids. Post total financial meltdown:  goeie economie, gratis energie uit de bodem, en een uitstekend gereguleerde, profitabele en duurzame vis-vangst sector. Een Viking kater. een gehalveerde currency en koopkracht, enkele banken minder, plus enkele ex-bankiers pendelend tussen gerechtzaal en den bak. 

En boze "buurlanden" (NL & UK) die het nodig vonden om een bail out voor hun inwoners te organiseren - buiten de lijntjes van de wet.


Het leven in de echte economie gaat dus gewoon door,  de artificiële rijkdom door opgepompte banken, is verdwenen.

Heel moeilijk om uitgelegd te krijgen aan doomdenkers: ook post-meltdown is er een kennelijk markt voor haring, kabeljauw en aluminium.
 Produktieve assets blijken echt niet nutteloos.


Net als Mrs Wantanabe in Japan tot voor 2013, zou het verstandig geweest zijn, mochten de plaatselijke vikings hun afschuwelijk dure kronen grotendeels verruild hebben tegen inkomsten-stromen in destijds veel goedkopere munten.  

De realiteit zag er anders uit, en ik kan hun perspektief perfect begrijpen.  In tegenstelling tot de Japanners,  kregen de Ijslanders voor hun spaargeld in Kronen enorme intresten, hun munt was al sinds mensenheugnis "sterk" omwille van hun "uitstekende economie". 

Bovendien waren de carry trades spectaculair profitabel, zij leenden massaal euro's, ponden en dollars, betaalden haast niks intrest in die munten,  en ruilden het voor kronen, die almaar meer waard werden. 
Ze ontvingen bijgevolg belachelijk veel rendement. 

Risk free.

The music was playing, and they were dancing.    

Het blijkt heel moeilijk om je hoofd koel te houden, als de gratis 500euro biljetten rondvliegen gelijk confetti.


En dat jarenlang, alsof het een geboorterecht betrof, een compensatie voor het leven op een bevroren vulkaan waar geen boom kan groeien.
 
Je moet al uit ongelooflijk contrair hout gesneden zijn, om daar tegenin te blijven gaan, want jaar na jaar kleurt je rendement bloedrood, ...........
 

Misschien vandaar dat mij geen enkel verhaal bekend is van een Cassandrasson  die een ark liet bouwen en veel sterker uit de financiele zondvloed kwam.
 Het spreekt voor zich dat iemand met zowel insider kennis als dubbele tot drievoudige koopkracht, in volle crisistijd enorme koopjes had kunnen oprapen.

 
**********************************************************************

Even in herhaling vallen.
Het is onmogelijk om de evolutie van een munt te voorspellen. Doch ik geloof wel dat het mogelijk is om vrij goed in te schatten hoe groot de koopkracht van een munt vandaag is in een historisch, wereldwijd perspektief.  
En op basis van die inschatting, kan je de posities aanpassen. 

Ik denk nu eenmaal dat er op lange termijn mooiere dingen zullen gebeuren wanneer iemand een  "buy low"  strategie hanteert dan met  een "buy blind" strategie.


************************************************************************


De vrees voor tomeloze inflatie komt ook vaak voor in dergelijke meltdown scenario's, ook al blijkt dat mee te vallen. 

En indien men een inflatie hedge wil:  koop ebay,  want ebay verdient meteen een vast percentage van elke hoogste biedprijs = een percentage van het geldende prijsniveau.

 Per definitie volgt ebay dus in real time de inflatie, zonder dat ze 1 cent extra moeten investeren.  

En indien de kristallen bol erg scherpe beelden toont,  dan ga je voor  ebay  'on margin'.  


************************************************************************

disclosure: none
   
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten