dinsdag 24 juni 2014

meer choco


Wat gebeurt er weer als een bekende commodity hoger geprijsd staat?

Even recapituleren:
Deze stijging moet "verklaard" worden. Zoals steeds is de productie enorm beperkt, en de vele chineesjes en Indiërs willen almaar meer van het spul. 


Zie vandaag de "news analysis" in de FT over de cocoa prijs.
prijs op een nominaal $ record: check
verklaring gegeven: check

Stijgende vraag uit Azië, check.
Produktie enkel door keuterboerekes in Ghana&Ivoorkust: check.
keuterboerekes in Ghana en Ivoorkust hebben geen geld& zijn te dom om productie te verhogen. check

Volgens Callebaut dreigt een "structural supply deficit" van 1m ton/jaar. check.
(héhé, wat een schoon excuus om à la carte prijsverhogingen door te voeren voor lepe Barry)

Met andere woorden, na het rubber debakel zijn onze experten weer uit hun hol gekropen!!


"Chocfinger" zag het aankomen, haha,  wat jammer dat hij z'n trading firm Armajaro met z'n heldere visie  de bloedrode cijfers injoeg en margin-call gewijs moest verkopen toen de zaak door het putje ging!  

*******************************************

Terzijde,  ik ken de precieze choco trading situatie in Ghana en Ivoorkust niet,  doch m'n educated guess is dat er op plantage niveau nulkommaniks vrijhandel is, en prijs die de boeren van de overheid mogen krijgen  helemaal niks te maken heeft met de marktprijs van de commodity.
Als ze al ooit betaald worden...

Ghana, for f*ck's sake,  heeft onlangs zelfs mega debiele currency controls ingevoerd,  het valt dus uit te sluiten dat ze op chocoboon-niveau wel normale handel zouden toelaten -hetgeen met currency controls al per definitie niet kan.

 Het kost nu eenmaal wat tijd en veel geld vooraleer de smokkelaars een bruikbare route gevonden hebben om dergelijke prijs controles te ontwijken.

Ivoorkust lijkt me een Franse baronie en volbloed kleptocratie.  En het zijn niet de keuterboerekes die kleptocraat zijn. 

Echter, dit contra-productief kloot-de-boeren politiek bestel bestaat al meer dan 100 jaar of zo, en dus ook al toen de choco prijs zakte  en/of veel lager noteerde. 

*******************************************


Soit, jammer dat zelfs een vrijhandel-gazet als de FT ervan uitgaat dat de mensen in de derde wereld per definitie achterlijk zijn, en dus te dom om hun plantages te bemesten en te besproeien. 
Ook in de derde wereld geldt. people respond to incentives. 
 Als boeren weten dat ze een "vrije" (=veel hogere) marktprijs zullen krijgen, zal die produktie op slag ook véél hoger zijn. 

Bij een vrije markt hoort ook meteen dat de boeren ook echt betaald worden,  op voorhand kunnen verkopen en put options kunnen kopen, om zich te kunnen indekken tegen prijsdalingen.

Allemaal de evidentie voor boeren in de ontwikkelde wereld, maar zo goed als onbestaand in Afrika.

******************************* 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten