woensdag 27 augustus 2014

staat het raam (nog) open?Uit de press release van Tessenderlo:
"In het licht van de geanticipeerde herfinanciering van de private plaatsing en de gesyndiceerde kredietfaciliteit, alsook om de strategie van de groep te kunnen realiseren, inclusief groei- en voortzettingsinvesteringen, herbekijkt de groep momenteel de financieringsstructuur en evalueert verschillende opties tot financiering".Staat het "window of opportunity" nog open voor een wild plan


Een kapitaalverhoging is sinds december 2013 (in absolute cijfers) een stuk duurder geworden, tenzij ze het stillekes doen, alla deceuninck  (ik vind het trouwens verbazingwekkend met hoeveel gemak een firma het belang van zijn aandeelhouders kan doen verwateren - eigen aandelen inkopen wordt voorgelegd aan de AV, en meestal articificieel beperkt,  maar eigen aandelen uitgeven kan gewoon achter de schermen, en  unlimited *) .

Een converteerbare lening aan Picanol kan interessanter zijn ,hangt ervan af met wat voor constructie Tack weg kan komen.   

Maar het lijkt me evident dat de bestaande aandeelhouders (stevig) verwaterd gaan worden.  Tack gaat het daar niet opkuisen om daarna slechts minder dan 28% van de upside te krijgen. 


Trouwens,  als in de tweede jaarhelft TESB hetzelfde boert als in H1,   dan zit de firma wat EBIT/EV betreft, vol in magicformula gebied.    

Het belangrijkste woord in de overige zin is "ALS"....

************************

Terzijde,  ik krijg horens van die chemische bedrijven en hun cijfers,  die liggen eigenlijk altijd op de stapel "te moeilijk".   

Ook bij TESB,  snapt er iemand dat cash flow statement?   Volgens voetnoot 9, bedroegen de financieringskosten :  minus 10.8m euro.  
 Dat geld wordt bij de operationele kaststroom opgeteld (=plus 10,8 miljoen).     

Maw. er  betaalt iamand TESB 10,8m cash per half jaar voor de financiering van iets?  Qué?
   
 (Zelf betalen ze maar 4,4m intrest dit halfjaar voor een paar honderd miljoen financiële schulden.)


Dat cash flow statement is o.a. door bovenstaande rariteit fenomenaal:  free cash (60,5m) is groter dan de EBIT.  Maar het wringt. 

Overigens Tack geeft zelf aan dat er veel (geleende!) cash in werkkapitaal en investeringen moet vloeien dan in H1, dus in de nabije toekomst zal er geen positieve FCF zijn.    


*******************************************(*)  Voor de liefhebbers van verwateringen,  bekijk het koersverloop van Johnston Press Plc eens (LON:JPR).   Die hebben op een mooie voorjaarsdag beslist om miljarden aandelen uit te geven aan 1 pence.  De aandeelhouders hebben er kennelijk ook voor gestemd, geen idee of ze konden intekenen of niet.  Zelfs al mocht je intekenen, als je toen net een weekje op vakantie ging, was je serieus gezjost.

*******************************

Disclosure: long Picanol

  
4 opmerkingen:

 1. ik vermoed een EBIT-achtige cashflowberekening, belastingen vliegen erook uit. Waar de intresten er dan terug inkomen in de berekening, zie ik ook niet direct. Beetje verwarrend. Ik denk trouwens ook dat het een Deceuninck-operatie wordt, al zou het me wel verwonderen dat hij diep onder de prijs duikt die hij vorig jaar betaald heeft voor zijn eerste 30%. Ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De 4.4m intresten die ze betalen op hun financiële schulden, gaan onderaan weg, zoals het hoort. Maar waarom er die twee lijntjes zijn bovenaan, bij de operationele CF, geen idee. Overgenomen van vorige jaren... misschien doet de franse staat ook zo haar begroting, ze beschouwen de intrest die ze betalen op hun staatschuld als "inkomsten". wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat de kapitaalverhoging betreft, zou Tack genoeg cash kunnen vrijmaken om het alleen te doen? Om de naftbak te vullen, is er > 150m nodig. Gene kattepis. In m'n wildste droom brengt ie 30% van Picanol terug op de markt, zodat er weer een fatsoenlijke free float is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Koers maal 2, ik droom mee! ;-)

  Ik vermoed stuk herfinanciering en huidige kaspositie van Picanol erin. Kan je ook al einde mee rondrijden

  BeantwoordenVerwijderen