woensdag 1 oktober 2014

VA update, muntjes, risicosValue averaging gewijs moest ik in Q3 eigenlijk helemaal niks doen, omwille van de dalende Euro. 

Het is regelrecht spectaculair hoe de Euro-prijs van m'n participaties omhoog schoot tijdens de jongste 2 maanden. (*) - terwijl al de rest zijwaarts waggelde.


De Acomo bijkoop was een herinvestering van wat dividend,   en voor de RR aankoop heb ik wat anders verkocht en gezondigd tegen het Value path (lees: wat te hoog gegaan).  


All else equal,  moet ik volgens het VA plan  dit jaar niks meer doen.  De gespaarde euros blijven dan cash.  
Bij een EUR koers van 1,25USD , begin ik wat euros bij te houden (50/50).  de andere helft reserveer ik in gedachten voor $  ondernemingen die in EUR noteren,  (bv. Picanol, obviously).
 

*******************************************************************************

(*)  Tot ergens in juli 2014 was de koopkracht van de Euro nogal hoog.  Dit gebeurt wel eens met elke munt in het universum,  maar wat het bijzonder maakt,  is dat het spotgoedkoop was om tegelijkertijd in deze munt te lenen, of in coinflippers taal: te shorten.

Dat fenomeen gaf een ferme extra boost, en compenseert gedeeltelijk het gigantisch verlies aan koopkracht dat ik meemaak door de vallende euro.  De inkomstenstromen in andere munten, doen de rest. 

************************************************************************


Hierzie:  een feit waar je niet onderuit kan:  als je doet wat iedereen doet, dan ga je gemiddeld dezelfde resultaten halen als iedereen.

Om niet te doen wat al de anderen doen, helpt het dat je
1) nadenkt  (zo onderscheid je je al van de massa)
2) op een andere manier denkt dan de anderen.


Een voorbeeld blijft het zogezegde "Valuta risico".   Daar heeft iedereen behalve goeroe het echt niet door.

Als iemand die in Euro betaald wordt,  vele assets buiten de eurozone koopt/bezit,   en de euro stijgt,  dan worden die assets in euro "minder waard".   Da's volgens de massa een "valuta risico".

Als de euro daalt, word je volgens de goegemeente beloond voor dit "risico".


Terwijl het natuurlijk omgekeerd is ,  zolang je grootste inkomstenstroom in euro is. 

Want dan word je automatisch rijker (=meer koopkracht op wereldvlak) als het zogezegde "risico" zich manifesteert (euro sterker).  

 Da's het risico dat ik enorm graag loop: rijker worden.

Het echte valuta risico is onvermijdelijk  dan  het omgekeerde: dat die ene munt waarin je inkomsten hebt, compleet waardeloos wordt.
  
Dat is het echte risico dat je dient af te dekken.   (zeker als je in een bananenrepubliek zoals België uitbetaald wordt)

******************


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten