dinsdag 2 december 2014

haag


Als een boer zijn erwten-oogst op voorhand verkoopt aan een conservenfabriek voor een bepaalde prijs,  dekt hij zich in tegen een prijs-daling tussen die dag en de dag van levering.

Omgekeerd, de conservenfabriek dekt zich in tegen een erwten prijs-stijging in die periode.

Als beide partijen dit jaar na jaar doen, zijn de partijen niet aan het gokken:
ze hedgen beide een downside risico, door een potentiële upside op te geven. Maar ze kunnen beide redelijk hun business op voorhand plannen. Dat is best de prijs van een verzekering waard.


(er is nog counterparty risk natuurlijk, waardoor markten met vele partijen en grote geografische afstanden dit proces via commodity traders gaat)


Wat wel 100% gokken is, is soms wel heel veel hedgen en soms helemaal niets. 

In dat geval doet men als boer niks anders dan letterlijk "betting the farm",  soms alles op stijgende marktprijzen wedden, soms alles op dalende.

Volgens De Tijd van vandaag, doen ze precies dat bij Sipef.  Als ze goed gokken, lijken ze heel slim,  als het misgaat en de palmolie prijs zakt in 2015 verder naar pakweg 450$ en blijft daar liggen, dan dreigt langdurige werkloosheid. "The market was against us!"


Verbaast me keer op keer dat zogezegde financiële journalisten daar nooit een kritische vraag over stellen.  
Anderzijds, als ze dat snapten, waren ze wellicht geen journalist.

************************************

Onbegrijpelijk dat een marktspeler ooit z'n positie loopt te verkondigen. Dat verzwakt je onderhandelingspositie met counterparties enorm.  Zeker bij dalende prijzen, nodigt dergelijk gedrag uit tot defaulting counterparties.   

Zoals de contraire stier beleefde met z'n behang-papier-molen en z'n teergeliefde oliemaatschappij (Sandridge), beide bestuurd door "toptraders, die zich volgens hem als enige (!) indekten tegen dalende prijzen".    :)))

Andere varianten op hetzelfde thema kan je regelmatig in de gespecialiseerde pers lezen:
The London Whale - op giga schaal gekloot toen z'n positie in een vreselijk illiquide markt bekend werd en Boaz Weinstein 'm op de knieën dwong;
"Chocfinger" die met veel poeha alle cacao op de markt opkocht en hamsterde,  helaas een jaar of twee te vroeg, en in bloedrode cijfers afdroop, enz. enz.  

****************************************

Enfin, ook de commodity traders tussenin zijn inherent instabiel en vol risico. Het potentieel aan interne fraude is gigantisch, bv. traders die verliezende posities verstoppen en martingale gewijs vergroten. 
Dat lijkt niet iedereen te beseffen, integendeel.

***************************************************

What about The Dart Group  , en hun hedging strategie ? (krak dezelfde als die van Ryanair, overigens). 
Die hedging strategie kost hun bij een huidige olieprijs theoretisch een brok op het 'comprehensive income statement'  maar dat zullen ze wel overleven. 
Kan me moeilijk voorstellen dat er nog concurrentie rondvliegt zonder hedge in North-England en  nu opeens hun goedkopere kerozine voordeel volledig gaat offreren aan de klant.  


Onze zogezegd  efficiënte markt maakt zich alvast geen zorgen,  't spel noteert al bijna 40% hoger, zonder dat er (positief) nieuws te rapen viel.

***********
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten