dinsdag 9 december 2014

smurrieDraghi vond niet lang geleden een daling van de energie prijzen de grootste "bedreiging" voor Europa, een waanzinnig groot importeur van energie.  Supermario haat het nu eenmaal wanneer  de europese bevolking meer waar voor haar geld krijgt. Tja.


Enfin, 't is zover, een ketel mazout kost een pak minder dan een jaar geleden, joepi.


Opmerkelijk: Big Oil krijgt geen of nauwelijks klappen. 

Toen ik iets schreef of Koninklijke Olie een 14 maand geleden, noteerde RDSA 10% goedkoper dan vandaag.  (in euri, in £ en $ zitten we op hetzelfde niveau).


de oliecyclus:
 Bij hoge prijzen investeert iedereen als zot, betaalt de idiootste prijzen voor diensten, grond en materialen,  en tegen dat die investeringen online komen,  kletst het financieel bloed over de kasseien en is er geen geld voor investeringen, ook niet als die bijna niks meer kosten.


Dan komt het erop aan een firma te vinden met een conservatieve balans en liefst een  lowest cost producer.  Kijken wat Buffett doet, is misschien ook de moeite.


Enfin, niet dat ik het echt goed opvolg, maar Exxon Mobil lijkt me redelijk goed te scoren op alles, en Buffett koopt zich almaar meer in.
Misschien daarom dat de markt het spel nog steeds aan pakweg 20x free cash waardeert...?


Het risico bij RDSA is het management.  Als alles goed gaat, is het makkelijk om een langetermijn visie te hebben. 
Doch als het slecht gaat,  wordt de verleiding erg groot om de situatie op te smukken met de verkoop van tafelzilver.   Onlangs tientallen miljarden geïnvesteerd in gas en LNG enz.   Ik vrees dat ze dat veel minder lang gaan vasthouden dan de geplande >50jaar. 
 

Zo hebben ze bij RDSA hun downstream activiteiten in Afrika verkocht, maw. hun opslagtanks, infrastructuur en hun duizenden tankstations.  Lage marges, in vergelijking met upstream activiteiten @125$/barrel,    echter  een heel sterke franchise zonder nood aan capex met een erg zekere, ongecorreleerde, groeiende inkomstenstroom, bijna ad infinitum.

 Met olie aan pakweg 60$ wil ik nog wel eens zien hoeveel lager die marge uiteindelijk zou liggen...?   


Enfin, ondanks de olieprijs, zie ik geen grote koopjes. Tegen dat de rode inkt vloeit, kan dat wel veranderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten