vrijdag 19 december 2014

Terugkomst


Vandaag in De Tijd,  comeback v. Mobistar.

Wat opvalt, de prijs is bewogen (nu wat naar boven), DUS gaan ze een "verklaring" voor dit fenomeen uit hun duim zuigen.
Raar dat die "verklaring" ook al geldig was toen de prijs naar beneden bewoog:  er zijn altijd meer gebruikers bijgekomen!  (maar minder en minder waar iets aan verdiend werd/wordt). En dat de kabel ging opengaan, was ook bekend.


Soit, als een prijs neig verandert, verandert kennelijk het (journalistiek) sentiment.  Je zou het omgekeerde vermoeden, zo werkt het echter niet.

Ik peins dat ge kunt argumenteren dat het bedrijf Mobistar er vandaag slechter voorstaat dan in augustus 2013,  toen ge ze kreeg voor 10 euro of zo.
Een poging: nu steekt het spel vol schulden, en hebben ze met de kaasschaaf hun personeel buitengesjot.
De regulatorische bevoordeling voor Belgacom & Telenet is ongeëvenaard, en wordt groter.
Telekom wordt meer en meer een commodity, en Mobistar is verre van de lowest-cost producer - dat lijkt me Base. 
Bovendien lijkt de cyclus te verkorten (2G->3G->4G->---) en is het maar de vraag of de cash flow de capex eisen hiervoor structureel zullen/kunnen overtreffen?  Nu willen ze dus op de kabel, toevallig nadat ze al hun IT'ers hebben weggedaan.  Die gaan ze nu moeten terughuren als consultants of zo. Zouden de beste krachten goedkoper geworden zijn? 

Enifn, keer op keer bewijst het management dat het niet langer kijkt dan hun neus lang is, maar het mag blijven zitten.

Fransen zeker?Had de gazet destijds "verklaard" dat Mobb onterecht werd afgestraft gezien ze toch nog  altijd meer gebruikers kregen en de opening van de kabel mogelijkheden biedt -
 dan had ik wellicht nu wat meer respect voor hun journalistiek gehad.  Doch toen konden ze de figuurlijke emmers stront niet rap genoeg aanslepen.


*********************************

Vergelijk de behandeling met een firma die veel minder winst maakt,  maar wier prijs de eerste maanden van het jaar ineens hard steeg, zeker in absolute termen : Lotus Bakeries. 
Ging naar duizend euro! Wat een parel!! 

Nu is de volaliteit er volledig uit, stagnerende of licht zakkende prijs,  nu hoor of lees je geen woord meer over deze parel. Een vergeten parel. 

Of MLXS, die prijs beweegt nog stevig, de superlatieven zijn niet uit de krant te branden.Waarom? Coinflippers hebben volatiele aandelen nodig, op elk coinflipperforum zal de Nyrstar discussie héél véél langer zijn dan de AB Inbev draad,  hoewel de kwaliteit van de laatste firma op elk denkbaar vlak oneindig veel hoger is.

Daar zitten de lezers dus, bijgevolg worden die naar hartelust bediend in de gespecialiseerde pers & nieuwsbrieven.

Misschien zijn er zoveel coinflippers omdat er uitsluitend coinflip-promotie gemaakt wordt?  wie weet.


Cui bono? 

De banken, de brokers.  Zodus versturen die dagelijks een overdaad aan coinflip-nieuws:  beursnieuws, "beurs bij de lunch", "favoriete aandelen van", "tips voor 2015"  enzovoort enzovoort.

Gelukkig worden de spamfilters ook almaar beter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten