woensdag 14 januari 2015

Kaisastan


In de FT van vandaag staat een artikeltje over een HK listed projectontwikkelaar in Mainland China.

Kaisa.  Blijkt totaal onverwacht z'n $ schulden niet meer te (kunnen) betalen, bonds die ergens via een offshore vehikel uitgegeven waren.

Bankroet, ondanks gezond uittziende financial statements.


Ik heb nooit getwijfeld dat er enorme hoeveelheden fraude verweven zitten in het chinees mirakel, zoals elk ontwikkelingsland er grotendeels op drijft.  

Maar wat niemand weet of zelfs maar bij benadering kan inschatten in extremistan:  levert die enorme hoeveelheid fraude pakweg 20% van de gerapporteerde GDP cijfers,  of 0,2%.  Ook dat laatste is absoluut gezien nog best veel geld, maar toch ergens minder relevant. 
Of is 20% de onderschatting van het millenium? 


Ook uit het artikel in de FT blijkt dat de meningen uiteen lopen.  Voor de enen is Kaisa de kanarie in de koolmijn en staat de hele constructie op imploderen , voor de andere een irrelevante outlier.


Wat verder nog niemand weet, in welke mate is Standard Chartered betrokken in het financieren van bouwprojecten en andere mogelijk frauduleuze handels-constructies.


Volgens Credit Suisse, heel betrokken bij het laatste.


Ook hier weet eigenlijk niemand - ook niet CEO  Peter 'kop in het' Sands- hoe groot de exposure tot bouw & commodity fraude eigenlijk is: solventie bedreigend, of iets 3 cijfers na de komma?


Ik weet het zeker niet.

Doch it could get (a lot) worse before it gets better.  

Een kapitaalverhoging zou allerminst verbazen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten