donderdag 8 januari 2015

koopkracht, II


Jarenlang kon men profiteren van de geweldige koopkracht van de euro om relatief goedkoop andere muntjes in te slaan.  

Tot midden '14 heb ik gretig elke overschietende (en geleende) euro omgeruild voor USD (en in mindere mate GBP). 
 
Wat de pijn kan verzachten,  is een grote duik van de amerikaanse aandelenmarkt zodat de bataljons little green employees aan het werk gezet kunnen worden. Het bizarre is dat niemand op het oude continent kennelijk merkte dat de koopkracht van de eigen munt (relatief) hoog was.  Dat wordt als "normaal" of "evident" gezien. 
Bijgevolg neemt men ook geen maatregelen om  dit munt risico af te dekken.
Jammer, want currencies do matter.   


Enfin,  vandaag staat 1EUR = 1,18USD  op de tabel,  da's duidelijk <1,20USD wat me noopt het geweer van schouder te wisselen voor toekomstige aankopen, zoals ooit wel eens beschreven.

De opportunity cost om nu nog $  in te slaan wordt immers stilaan te hoog voor mij. 

Dus wordt er met meer dan gewone aandacht uitgekeken naar opportuniteiten in de Euro zone (*).Met in het achterhoofd: als we een lange periode van deflatie op z'n Japans ingaan,  zou de koopkracht van de euro op lange termijn weer wat moeten toenemen, gezien aanhoudende deflatie per definitie de euros schaarser en schaarser maakt. Met wat chance worden er en passant wat rotte appels (lees: olijven)  uit de mand gegooid, en worden we rijker dan ooit tevoren.
(*) Op 2 januari 2014 riepen alle experten in De Tijd  unaniem (!)  dat ge euro aandelen moest kopen.
Dat bleek geen succes.  Tegenwoordig  raden de kenners  USD aandelen/verdieners aan.

Men schaatst toch zo graag naar waar de puk net was. 

 

2 opmerkingen:

 1. Geheel ter zijde, maar was onlangs Boskalis aan het bekijken en in mijn snuistertocht naar info, kwam ik ook uw reactie tegen dat dit een slechte business is zonder moat. Als ik snel door de cijfers ga, zie ik toch mooie marges en mooie groei, weliswaar kapitaalintensief waardoor er op heden idd weinig vrije cash is. Vanwaar uw mening? Tnx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat was vooral op basis van de toenmalige CFE cijfers. Boskalis was altijd beter bestuurd, maar ik stel vast dat die heel hard diversifiëren, eerst 100% dockwise, nu al 20% fugro. Kennelijk zijn ze bij HAL dus ook niet zo zeker van de goeie fundamentals van de bagger business.
  Een uitweg is als JDN, Deme en Boskalis morgen een kartel vormen en genoeg cash genereren om nieuwe concurrenten op te kopen die het kartel zouden kunnen verstoren.
  In de USA is baggeren gereguleerd, da's een andere uitweg om geld te verdienen aan kapitaal intensieve business - en zelfs dat blijkt moeilijk, zie bv. nasdaq:GLDD.

  Keer de vraag eens om: waar zou een moat kunnen vandaan komen? Sterke merken, nope. Network of switching costs? nope. Een rivier of oceaan voelt het niet dat morgen Deme ploetert waar vandaag JDN werkt Lowest cost producer? nope, het enige dat de concurrent moet doen is er weer een paar honderd miljoen tegenaan gooien zodat hij de nieuwste, beste vloot heeft. Beschermde technologie? nope, en sowieso nogal moeilijk om licenties af te dwingen in internationale wateren.

  BeantwoordenVerwijderen