maandag 9 februari 2015

geen vlinders


De griep heeft me de afgelopen dagen redelijk letterlijk liggen gehad. 
Een gezond persoon heeft duizend wensen, maar als ie ziek wordt, heeft ie nog 1 wens. 

Maar het verandert je perspectief. Bijvoorbeeld: 

Voorheen was het me niet zo opgevallen, maar lui als MMM (en ontelbaar velen op  dergelijke vrekkenfora), die hebben gewoon nooit genoeg. 

Allemaal rupsjes nooitgenoeg.   Die helaas nooit tot mooie vlinders zullen ontpoppen. 


En de ironie/paradox: ze herhalen hun mantra de hele tijd, dat ze zo goed het verschil kunnen zien tussen hun "needs" en hun "wants".  
Kennelijk enkel geldig voor materialistisch getuig,  want op vlak v. vermogen heeft multi-miljonair MMM et al. al jaren geen noden meer, enkel "wants" = altijd meer $ en meer $ en meer $. 


++++

Uitzicht op vermogen doet kennelijk wat met een mens.  Zowat de grootste alternativo,  anti-materialist die ik ken,  zou  een grote zak geld krijgen. 

Op slag ging het over weinig anders meer hoe die zak uit de grijpgrage handen van de fiscus te houden!     

Mijn (enige) bijdrage in de discussie dat de overheid de centen zou inzetten voor het algemeen belang en de hulpbehoevenden,  werd niet echt gesmaakt 

:)


****
slaaf zijn van je schuldenberg, lijkt me niet fijn.  Maar slaaf zijn van je geld lijkt me nog erger, want het is voor niks nodig,  en bijgevolg pas echt zielig. 

Taleb schreef wel eens dat zulke lui het echt niet begrepen hebben,  altijd op de vlucht voor de fiscus en zo.  
Terwijl het voordeel van rijkdom is dat het je toelaat te gaan wonen waar je wil wonen, ... en niet waar de fiscus je uitnodigt/dwingt.

+++

Volgens behavioural finance maken mensen een soort van mentale rekening op, en is de belasting-rekening een verliespost => verliezen doen extra pijn. 
 Dan gaan mensen de gekste dingen doen om zelfs maar een kleine "korting" (=winst op de mentale rekening) op die verliezen te krijgen.  
En zo vergooien ze hele euro's om een paar cent belastingkorting te krijgen.


 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten