zondag 1 februari 2015

vuositason luvut


Bij het doornemen van de jaarcijfers van Kone vielen mij twee zaken op: 
1) bizar veel tekst - pagina's lang en zichzelf herhalend-  ging over de opties en de aandelen die het (top- en midden-)management zichzelf toekent met ongelooflijk goeie condities (zoals uitgelegd op de kone-website). 
Beter dan de Bellens opties bij Belgacom!  Call opties met dividenduitkering (maar zonder 30% Finse dividend belasting!). 

Bovendien beslist het management ook of de opties uitgeoefend of verkocht mogen worden,  op voorwaarde dat omzet- en ebit- doelstellingen gehaald worden, en de benchmark is "beter dan de concurrentie". 

2) ze verliezen meer maintenance contracten dan ze erbij krijgen.  Ze plaatsen wel veel meer (low-marge) liften, maar met de lucratieve maintenance gaat de concurrentie vaker lopen dan vice versa. In absolute cijfers groeit maintenance nog wel, maar dus veel minder dan eigenlijk verwacht. 


Iemand die gelooft dat incentives belangrijk zijn in het leven, zoals ik, ziet een verband tussen 1 en 2.   
Qua ebit marges beter doen dan de concurrentie, is moeilijk,  OTIS zit aan 24-25%,  Kone aan 13-14%.   Dus dat doel is bezonder moeilijk te halen met de rotstift/kaasschaaf en  excel-tabel-management alleen. 

Maar wat ze wel kunnen doen, makkelijker,  is "empire-building".  Zoveel mogelijk andere bedrijfjes overnemen die de omzet (en helaas ook de kosten evenredig) artificieel doen groeien.  Ze saneren die nieuwe onderdelen dan tot op het kosten-niveau van de groep, en ziedaar,  doelstelling toch ongeveer behaald. 

Ze worden ook nauwelijks efficienter of productiever,  zowat alle free cash flow groei, komt van groeiende vooraf-betalingen. 


Enfin,  mij lijkt vandaag OTIS/UTX de betere firma: beter gemanaged, lager gewaardeerd.   
Er is trouwens een OTIS onderdeel (joint-venture) genoteerd op de Spaanse beurs,  met de geweldige ticker :  ZOT

:)
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten