maandag 20 april 2015

de dupe

Een schaduwtaks is een keiharde, echte, snoeihard regressieve taks die ontstaat doordat de overheid drastisch ingrijpt in een markt - "reguleert" heet dat eufemistisch-  en de participanten (=de "have's") in de markt toelaat om de klanten ("not have's")  knalhard uit te zuigen, tegenwoordig meestal voor private winst . 


De grootste schaduwtaks ter wereld is gigantisch en betreft het ingrijpen in de vastgoedmarkt.   Quasi overal waar vastgoed een veelvoud kost van de kostprijs van het gebouw,  zit het verschil in de schaduwtaks die de bouwgrond eronder nodeloos opwaardeert.  

Leuk voor de have´s, dike kloterij voor de rest.  Is m.a.w. een zero sum game, minus transactie kosten - en bijgevolg enorm schadelijk voor het algemeen belang/de welvaart. 


Subtieler wordt het als de overheid aan 2 of 3 spelers toelaat om commodity diensten te leveren.  Elektriciteit, telekom, etc.  

En helemaal te gek wordt het als die overheid dan nog de meerderheid heeft in 1 van die spelers, en de andere speler het een grondrecht beschouwt dat ie operationele marges van >30% heeft. :-)    Max. 10% zou je verwachten in een commodity business,  +20% schaduwtaks, met dank aan de regulator.  


Het klootjesvolk snapt dat toch niet, en dokt met veel plezier.

En nu is er een mobiele speler minder (veruit de efficientste van de hoop!).  

Gelukkig kunnen we rekenen op nepliberaal junior,  die meer concurrentie wenst, terwijl z'n partijgenoot openlijk aast op een lucratief zitje bij de andere duo-polist.  
Money for nothing, zo kennen we Karel.
Een sublieme neus voor market timing, had ie altijd al, remember Fortis. ;))

Vandaag krijgt het overblijfsel en sukkeltje Mobistar klappen,  maar op lange termijn zitten zij in een zetel.   Telenet en Belgacom zullen de bevolking almaar meer legaal uitzuigen, en mobistar mag  in de slipstream langs de kassa passeren.  
Er is namelijk een levensvatbare derde nodig,  zodat nep-liberaal-junior kan doen alsof er "echte concurrentie" heerst.  

Kortom, zalig nieuws voor de aandeelhouders.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten