zaterdag 20 juni 2015

beperkte kring


Onlangs was ik even op bezoek in 1 van m'n vorige woonplaatsen,  en schoot me opeens te binnen dat er - hoe onooglijk en onbekend de locatie ook -  er daar verscheidene fantastische businesses te vinden zijn, op een paar km van mekaar.  
En wellicht vind je die overal wel, eens je je kijker zo afstelt dat je hen opmerkt.  

 poepsimpel voorbeeld: 
 een super-krantenwinkel.
 Nooit vanzeleven sta je daar alleen...  altijd in de rij, de deurbel rinkelt constant. De twee kassa's zijn altijd bediend (en da's nodig).
 
 En dat niet op een "A-locatie" (drukke winkelstraat), maar op een Z- locatie, middle of nowhere met geen andere winkel binnen 10 minuten wandelafstand.  
(Groot-)Vader stak vroeger per mobiletteke de gazetten in de bus en stond op cruciale momenten bij het perron om de pendelaars van leesgerief te voorzien,  terwijl (groot-)Moeder de winkel 7 op 7 openhield.  Geen idee de hoeveelste generatie we nu zijn,  maar de werk-ethos is onveranderd.  
Er zijn niet veel feestdagen op een jaar dat ze dicht zijn. 

En dat alles met passie.  

Ten eerste hebben ze een veel groter assortiment dan de rest,  en als je iets obscuurs uit de rekken haalt,  vertelt men je meteen dat als op zoek bent naar vergelijkbare, nog obscuurdere, titels, je het maar moet zeggen, ze nemen het met plezier op.  
Met kinderen kom je er blut buiten, veel te veel goeie strips, enz enz. 
En wellicht wordt er aan de gokverslaafdenbond (nationale loterij) en nicotine verslaafden nog het meest verdiend.   

Hard werken, ondankbare uren,  en de cash rolt per muntje binnen, maar vele kleintjes maken een groot zodat men eindigt met een free cash flow automaat.  
Zelfs al is er een beetje concurrentie in de buurt, en is de print-business bedreigd,  er gaat nog wel wat water naar de zee stromen voor de free cash in dergelijk pand opdroogt.  

++++++++++++++++++++++++++

Dan heb je twee "ex-bijberoep-in-hun-garage" ondernemingen. 

De eerste bedient andere verslavingen:  suiker & alcohol. Een dankenhandel dus.   Deze "discount" heeft alle concurrenten wijd en breid losweg in de 
vernieling gereden.  Quasi een monopolie-stelling in de buurt.
 
Konsekwent lage prijzen,   zelf passionele bierliefhebber(s) die een verrassend ruim assortiment aanbieden,  doen voor hun klanten ook alles, perfecte service. 
Het kot in den hof al lang ontgroeid, nu verkoopt men in een goed gelegen groot magazijn dat ze uit een faillissement opgeraapt hebben.  


++++++++++++++++++++++++++++++++++

De andere is geen retail, maar vooral groothandel in een specifiek onderdeel van de bouwsector.  Nemen consequent een piepkleine marge, rekenen alle volumekortingen die ze van de fabrikanten krijgen volledig door aan hun klanten,  en hebben een monopolie opgebouwd in hun vakgebied.  

In een niche die de tweede generatie heeft opgebouwd, zijn ze wellicht europa-wijd  marktleider en exporteren ook ver buiten Europa, met tientallen medewerkers ondertussen, waarvan niet weinig hoogopgeleid.  

Ik hoef de rekeningen bij de nationale bank niet op te zoeken om te weten dat dit een free cash flow  fontein is, net als de biersteker. 

+++++++++++++++++++++++++++
Wat hebben ze gemeen? 
- uitmuntende service, lage kosten door totale inzet van familie. 
- grote omzet, relatief lage marges
- passie


en compleet irrelevant:   geen van de eigenaars heeft een "diploma"- voor zover ik dat kan beoordelen.  

+++++++++++++++++++++++++++ 


Waarom deze drie businesses bekijken?   Wel,  zogenaamde beleggers kijken enkel om naar wat beursgenoteerd is - hetgeen slechts een kleine fractie is van de bedrijfswereld.    Lijkt me teveel focus, en dit op de verkeerde dingen.


1 van de inzichten van Buffett & Munger is precies dat als je een resem dergelijke businesses kunt verzamelen aan soldenprijzen, je een ijzersterke beleggingsstrategie hebt.  Zoals bekend uit deze verplichte lectuur.


Mocht ik in deze drie firma's aandelen kunnen kopen aan 13% EBIT yield (=wat BRK pleegt te betalen voor hun familiebedrijven), dan zouden dergelijke aandelen op slag minstens de helft van m'n port uitmaken.   Da's een no-brainer. 
Helaas komt zoiets nooit op de markt, en indien toch, niet voor kleine beleggers, en nooit aan unleveraged 13% pre-tax waardering. 

Het werkt pas echt als je de cash flow zelf mag alloceren, dus je hebt de meerderheid van de aandelen nodig.  
(Trust me, dat zie ik niet gebeuren). 

Rondkijken, dromen en nadenken,  kost echter niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten