donderdag 8 oktober 2015

Oost & Oostelijker


Voor de verandering eens goed nieuws van onze Warren East!  

Nadat hij begon met een bangelijke kapitaal allocatie flater - schrappen van het aandelen inkoop programma net toen de koers richting 6£ ging-   begint hij nu het licht te zien:

Hij haalt $1,5B kapitaal op!   


Nu ben ik geen grote fan van schulden maken,  doch als je gerief verkoopt waar je initieel niks aan verdient maar wat 20 tot 30 jaar lang cash afwerpt (zie Vopak, zie VTG....) ,  zijn langlopende schulden in de munt van je inkomsten helemaal geen dom idee.

Zeker niet als die schulden momenteel spotgoedkoop zijn.

Hij investeert het geld ook nog in USD gebied.  Laat ons hopen dat hij die debiele USD/GBP hedges ook afbouwt en de muntfluctuaties vooral operationeel opvangt. 

Een bergje $ schulden vormen bovendien  een inflatie hedge. 
Nodig want de toekomstige inkomsten zijn 10-20 jaar op voorhand  al vastgelegd in total service programs - als buitenstaander  weet ik niet in hoeverre de inflatie daarin doorgerekend wordt- dus lijkt het me a priori veiliger dat hij de assets/liabilities een beetje meer in evenwicht duwt.  

Ik verwacht wel nog minstens 1 deftige winstwaarschuwing: dieselmotoren voor scheepvaart en mijnbouw -  lijkt me uitgesloten dat dit onderdeel naar wens verkoopt...
Hopelijk herstart hij het inkoopprogramma dan net op tijd  :-)

************************************************************


Dan nog eentje voor zij die niet willen nadenken.

Marktkapitalisatie gewogen trackers zijn al niet zooo slim,  maar in bijvoorbeeld India heeft dat perverse effecten:   zo'n ETF steekt propvol reuzefirma's......die in India niks verdienen en nagenoeg niks met de indische economie van doen hebben

En met een pervers second level thinking effect:  door al die ETF's worden de waarderingen van de weinige "investible" securities (=groot genoeg) naar belachelijke waarderingen geschopt - met alle gevolgen voor het LT rendement vandien.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten