woensdag 11 november 2015

eindstand telt


Een week of drie geleden heeft Howard Marks een memo gepost, over de analogie tussen de sportwereld en de beleggerswereld.

Michael Lewis deed hem dat al eens voor, het boek werd zelfs verfilmd.Tegenwoordig hebben alle profploegen, zelfs de slechtste, eigen forums of supportersforums. 

Alwaar Outcome bias elke maandag zegeviert:   Verliezen ze een match of punten, zijn ze rijp voor vierde provinciale,  winnen ze onverhoopt een match, dan is de titel binnen handbereik. 

Telkens ongeacht het geleverde spel !!!  :-))


Op coinflipperfora kan je precies hetzelfde fenomeen vervolgen:  is een koers onlangs zonder nieuws serieus gestegen,  is het het beste aandeel ter wereld.    Blijft de koers maar zonder reden vallen,  is de penny stock status (=cafévoetbal liga ) kennelijk niet meer te vermijden.
Ongeacht de prestaties/fundamentals van het bedrijf in kwestie.


De pers vervult in beide dezelfde rol, trouwens: ze versterken de denktfout. 
Beide kampen hebben ook "analisten".  Wat een toeval.

***********

Een ander aspect betreft de focus op het proces versus de focus op het resultaat, vooral bij de opleiding van ploegspelers.

Focus op het proces:  individuele zwakke plekken wegwerken, samenspelen ipv solo slims, polyvalente spelers kweken, in meerdere functies inzetbaar, die de hun opgelegde opdrachten uitvoeren.

Focus op het resultaat: de grootste en sterkste op z'n/haar (vermeend) beste positie, want: WE MOETEN NU WINNEN!


Maar als de rest even groot en sterk geworden is - bij de (jong)volwassenen, blijkt ineens dat die groten en sterken van toen,  zelfs basistechniek niet beheersen en niet meer meekunnen. 


Hoor de trainers/ouders maar eens juichen wanneer bij  een random jeugdploeg scoort/wint  dmv een onnozele wanhoopspoging/afstandschot/counter tegen een véél beter spelend team. 


Net zoals de coinflippers die hun trades her en der komen posten, applaus oogsten als het per toeval eens goed uitdraait.  


Er is wel 1 verschil:  in ongelooflijk contrast tot de zogezegde beleggersfederaties, doen de sportbonden tegenwoordig best veel moeite om jeugdtrainers op te leiden met grote focus op het proces. 
Bij de "grote" ploegen is ondertussen evident,  bij de kleine een gevecht tegen de ouderlijke bierkaai, een gevecht dat m.i. niet te winnen valt.

 Helaas.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten