maandag 11 januari 2016

opstand


Voorspellen wanneer iets gaat gebeuren, is moeilijker dan voorspellen wat er gaat gebeuren.

Zoals bekend heeft Western Union in de geschiedenis al vele aanvallen op haar moat succesvol afgeweerd, en sommige zelfs in een voordeel omgebogen, bv. het (online) sturen van cash direct op mobile phones.


Bij elke nieuwe poging om de WU slotgracht te vullen, sta ik redelijk skeptisch - totnogtoe haakt het volgens mij bij  de meeste pogingen aan de kosten die de ontvanger heeft  en de moeite die hij/zij moet doen om effectief uitbetaald te worden, bovenop de enorme fraude gevoeligheid ter plaatse.   

Als risk manager  van bv. Mpesa in Kenya, koop je je bananen best niet te groen.


Maar de pogingen van (wellicht zwaar verlieslatende) fintech start ups vermenigvuldigen zich, en ze worden beter en beter.

Ik vermoed dat het einde is begonnen,  als bijvoorbeeld revolut.com  lang genoeg overleeft.

De planeet raakt meer en meer afgedekt door mobiele netwerken,  en overspoeld door smartphones.
Mastercard en Visa spenderen tegen mekaar op om in elke uithoek van de wereld geaccepteerd te worden in winkels en aan almaar meer ATM's. 

Het moment wanneer iedereen die de app kan downloaden ook een (prepaid) mastercard toegestuurd krijgt die men lokaal kan inzetten om zonder transactiekosten geld uit de muur te trekken e.d.,  heeft WU  heel veel minder reden tot bestaan.

De fraudebestrijding wordt deels onnodig door het opladen via debet kaarten te koppelen aan first world bankrekeningen, 
en aan de ontvangende kant wordt alles outsourced aan Mastercard. 


Dergelijk systeem heeft alle potentieel om het business model van WU/Moneygram/... volledig te ondermijnen, en de slotgrachten rond het duopolie VISA/Mastercard te verbreden.    


 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten