donderdag 25 februari 2016

baasje


Om 1 of andere reden ging het de in duitsland genoteerde kledingmerken vorig jaar niet voor de wind.


Tom Tailor, Gerry Webber, en ... sinds enige tijd en vooral sinds een dag of twee:  Hugo Boss.

allen meer dan 50% van de beurskoers op een jaartje tijd. 

En enkele dagen geleden kwam Hugo met een ad hoc melding om te vertellen dat het Geschäft bijzonder slecht loopt in China en de USA.

Zo slecht dat ze beslist hebben om:
"Außerdem limitiert das Unternehmen die Distribution der BOSS Kernmarke im US-Großhandelsgeschäft, um sich dem dortigen rabattintensiven Marktumfeld bestmöglich zu entziehen"

gevolgd door een onverbloemde winstwaarschuwing: "dass das operative Ergebnis des Konzerns (bereinigtes EBITDA vor Sondereffekten) im Jahr 2016 im niedrigen zweistelligen Prozentbereich gegenüber dem Vorjahr zurückgehen wird"


Ik peins dat Hugo Boss in deze  commodity markt een beetje  pricing power geniet - hun gerief is meestal toch net iets duurder dan dat van de vergelijkbare kantoorkledij klerenmakers, en ook in solden minder neig afgeprijsd. En nog naar mijn beperkte eigen ervaring, hun spullen verdragen ons wasmachien een stuk beter dan de rest.    
Hun beslissing om hun merk te beschermen ipv hun korte termijn winst, lijkt me OK.


Boss was lange tijd priced for perfection, alsof het een groeibedrijf met dikke moat betrof ,  nu eerder als kneusje gewaardeerd.  En dus volg ik het met heel wat meer belangstelling dan voordien.

 Het lijkt me in principe een goede aanvulling op de vrouwelijke spullen van de Michael Kors.


Net als MK en VandeVelde zette Hugo meer en meer in op een duaal model,  het grote deel groothandel  maar ook meer en meer "eigen" merken shops,  de reden bij Hugo was dat de eigen shops "hogere marges" zou opleveren. 

 Nu, ik betwijfel dat.  De VdV cijfers tonen al lang aan dat er meer te rapen valt in de groothandel, en dat de retail bijzonder moeilijk is. In het absolute luxesegment (LVMH)  is het misschien levensvatbaar, maar voor de rest is het pompen of verzuipen.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten