dinsdag 16 februari 2016

Sioen


Ik ga het niet hebben over Sioen, het enige dat relevant is, is dat het bedrijf een marktkapitalisatie heeft van ca. 300m euro.  Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers,  had Tessenderlo over het jaar 2015 een 
+cash flow from operations van : +138m Euro

Nu komt er iets ongewoons. 

Normaliter moeten we daar nu de "maintenance capex" vanaf trekken,  zodat we het investeringsbudget kunnen berekenen, ofte de free cash flow : FCF=CFO-Maintenance Capex 

Echter,  bij Tessenderlo willen ze het kennelijk niet zo moeilijk maken,  ze hebben de maintenance capex al vooraf opgenomen,  want ze hebben die kost van hun onderhoudsprojecten al meteen al in de kosten afgeboekt.  (*)

Dus dan blijft de effectief beschikbare CF=138,4m 

We leren ook dat Tack intern slechts 61,1m  kon investeren.  

Dan blijft 77,3m  miljoen over voor externe overnames, zoals gekend uit de tabel op pag 1 van de resultaten. 
Bovendien is de verwachte ebitda/cash flow in 2016  15-20% groter. 


Nu willen we dit combineren met Picanol,  ondanks de halve zolen die dat niet willen (hypocriete Witmer op kop).
  Gezien de guidance van vandaag zal iedereen met 2 werkende hersencellen wel begrijpen dat  Picanol in 2016 ook ca. 75m  free cash zal afwerpen, dus dat geeft  Tack een extern investeringsbudget van 

> 150m euro.   

Plus, er zit nog 130m  in de TESB kas en minstens 50m in de Picanol kas. 

Tel het allemaal op,  en je gaat los over de 300m

Verander nu je perspectief:  het fusie-bedrijf  zou dus in theorie een Sioen Industries equivalent  kunnen bijkopen met wat er in 2016 allemaal aan cash beschikbaar is en bijkomt!

UPDATE: citaat uit de Tijd: "Maar we blijven erbij dat een fusie de beide groepen meer cashflow en dus meer vuurkracht geeft om grote projecten aan te kunnen"

En om de twee jaar, kan er opnieuw een equivalent van een Sioen Industries bijgekocht worden. Rapper als de overnames meteen cash flow positief zijn en als ook de interne investeringen renderen (die krijg je er in dit perspectief quasi gratis bij).  

Ofte, de schoonheid van compounding, zoals eenieder haar de afgelopen jaren  al kon zien bij Picanol zelve. 


kweetet, taxen gaan hoger zijn, de euro ook,  niet alle jaren zullen boemboemboem jaren zijn bij de weefgetouwen, enz enz.  
(beter ongeveer juist te zijn dan precies mis.)
(*) Dit is meestal gevaarlijk, gezien er enorm veel afgeschreven werd.  Conservatief genomen neem je dan FCF=CFO-(depreciation&amortisation)
Dan krijg je FCF=138,4-87,6=50,8m Euro.  Ik denk echter dat Tack hier het voordeel van de twijfel verdient. De toekomst zal het uitwijzen.'Maar we blijven erbij dat een fusie de beide groepen meer cashflow en dus vuurkracht geeft om grotere projecten aan te kunnen. En dat zonder ze op te stapelen met veel schulden. In onze risicoanalyses van nieuwe projecten gaan we er altijd van uit dat ze helemaal mislukken', lacht Tack. 'Dan moet je redelijk wat reserves aanleggen voor als dat ook echt zou gebeuren. En die zijn groter in een fusiegroep.'
'Maar we blijven erbij dat een fusie de beide groepen meer cashflow en dus vuurkracht geeft om grotere projecten aan te kunnen. En dat zonder ze op te stapelen met veel schulden. In onze risicoanalyses van nieuwe projecten gaan we er altijd van uit dat ze helemaal mislukken', lacht Tack. 'Dan moet je redelijk wat reserves aanleggen voor als dat ook echt zou gebeuren. En die zijn groter in een fusiegroep.'Geen opmerkingen:

Een reactie posten