zaterdag 14 mei 2016

greppel


Zoals Garry opmerkte,  hebben firma's al Picanol en Tessenderlo geen moat. (Bij Boskalis zou je kunnen uitwijken naar moederbedrijf HAL). 


Het is dan ook totaal nutteloos om die firma's proberen te waarderen op basis van modellekes die ze op school aanleren,  DCF en weetikveel.   Ah ja, als ge geen flauw benul hebt van wat de cash flow zou kunnen zijn binnen 6 maand of 3 jaar- wat value line een "earnings predictability" van 0,0  zou geven-  is uw DCF modelleke al volstrekt achterhaald voordat ge begint.   

Dan is het voor uw investment thesis  zaak te letten op de operationele efficiëntie, de kapitaalstructuur en hoe de cash gealloceerd wordt. 
(Plus wellicht nog een resem andere factoren die sector- of bedrijf- specifiek zijn.)


Hier moet de focus liggen op de prijs die ge betaalt voor al die onvoorspelbare, lumpy results  die ge moogt verwachten. "Wanneer het bloed door de straten vloeit,..."

Tack zelve voorspelde 2 jaar geleden dat het bij picanol niet altijd zo goed zal lopen, en bij tessenderlo niet altijd zo slecht.  Hij hoopt dat als er slechte tijden bij de ene opduiken, de andere goede tijden beleeft.
Hij zag het als zijn doelstelling om de dalen minder diep te maken, en de pieken hoger.


Meer kunst dan wetenschap,  en na verloop van tijd krijgt ge daar ervaring in, hopelijk.

Not everything that can be counted, counts,  and not everything that counts, can be counted.

of zoals Munger letterlijk zei:
"You've got a complex system and it spews out a lot of wonderful numbers that enable you to measure some factors. But there are other factors that are terribly important, [yet] there's no precise numbering you can put to these factors. You know they're important, but you don't have the numbers.
Well p
ractically (1) everybody overweighs the stuff that can be numbered, because it yields to the statistical techniques they're taught in academia, and (2) doesn't mix in the hard-to-measure stuff that may be more important. That is a mistake I've tried all my life to avoid, and I have no regrets for having done that."


Een moat hebben is overigens geen noodzaak, kijk maar naar Geico/BRK.  Buffett heeft al tientallen keren geschreven dat het een commodity business is, waar zij de meest efficiënte pogen te zijn.  Talloze andere voorbeelden, Walmart,...


Voor de moat van Acomo, heb ik al eens m'n nek uitgestoken - in m'n allereerste post.
Zolang Holvoet eigenhandig de hele handel runde, had ik er erg veel  vertrouwen in. Nu zal het afwachten worden, of de leerling tovenaars het ook kunnen.
Maar dat verdient een eigen post. Wordt vervolgd.PS: ik vind het overigens amusant dat Tack honderdduizenden stukjes Tessenderlo aan het opkopen is..... voor minder dan .... 31,5 euro.
 


8 opmerkingen:

 1. Vooral het feit dat hij niet aankoopt via Picanol, vind ik een interessant feit. Andere bestemming op het oog blijkbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat was omdat hij met Picanol door de kapitaalsverhoging van Tessenderlo over de 30% van het belang zit en hij bij verdere verhoging een verplicht overname bod moet lanceren. Via Symphony Mills kan hij gewoon verder aankopen zonder dat hij overname bod moet lanceren. Of is dat fout?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Picanol zit er al boven, dus volgens mij hebben ze nu weer carte blache... Vorig jaar heeft Picanol trouwens los van kapitaalverhoging ook bijgekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het maakt mij weinig uit met welk bedrijf hij bijkoopt. Hij heeft kennelijk liever een aandeel TESB dan ca. 31euro cash. De Picanol cash zal vroeg of laat ook wel aan het werk gezet worden.
  Ondertussen vind ik het fascinerend: de prijs van een deelbewijs beweegt nauwelijks, daalt zelfs,...? Dwz dat de verkopers méér denken te weten dan de CEO, die erom bekend staat dat hij redelijk goed kan tellen, niet graag te veel betaalt, enz...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja Tack die snapt maar al te goed hoe je geld beter kan investeren bovendien denkt hij op lange termijn en die verkopers die denken niet veel verder dan hun neus lang is vermoed ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerste aankoop met picanol is ook gesignaleerd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dan zal de Picanol board toestemming hebben gegeven om een paar honderdduizend aandelen tessenderlo te kopen, aan geldende marktprijzen. En weeral zonder overname-"premie", wat een miserie voor de TESB aandeelhouders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ".... Acomo...
  Maar dat verdient een eigen post. "

  Valt op te pikken aan een bijna 52-week low. Enige recente nieuws dat ik gezien heb is dat de huidige CEO het in mei 2017 afbolt. Dus ben wel eens benieuwd naar je mening.

  BeantwoordenVerwijderen