donderdag 12 mei 2016

tegenwind


Er vallen de jongste weken heel wat bedrijven zonder moat van hun voetstuk.

De parel van de baggerwereld, Boskalis,  verloor een weinig glans,  veel minder omzet dan verwacht, en een moeilijk jaartje in het vooruitzicht. 
Er werken hier twee effekten:
 enerzijds hadden zij record-omzetten omwille van commodity producers, met gigantische olie- , gas- en haven- projecten.  Daar kon het een paar jaar geleden niet hard genoeg gaan,  doch vandaag draait het kennlijk wat vierkant.
Het tweede effekt is typisch voor boten,  als het goed gaat, bouwt iedereen als geen gek meer boten.
Als het wat minder draait, liggen die werkloos in een dok. 

Het goede bij Boskalis is dat ze hun onderhoudswerken aan hun gerief nu kunnen uitvoeren,  wat in de gogo-years liever uitgesteld werd. 

Het management zag dit aankomen, en diversifieerde de cash richting Dockwise en Fugro -  die helaas in dezelfde cyclus zitten, en evenmin geen moat hebben. 

Anderzijds, als de sector door het putje gaat, en de deelbewijzen blijven dalen in prijs, wordt Boskalis een echt koopje - want ik neem aan dat zij wel de allerlaatste zijn die kunnen omvallen en dus zullen overleven. 
Voor wie laag genoeg kan instappen en tegen goede maar "lumpy" resultaten kan,

*****************

Fossil Group,  de maker van de Michael Kors horloges, donderde gisteren naar beneden, -29% na blijkbaar erg zwakke Q1 cijfers. 
En sleurde KORS mee, - 11%.   Al is de link tussen KORS en Fossil eigenlijk verbroken,  Kors heeft de licentie niet meer vernieuwd,  dacht ik - en KORS was zowat de belangrijkste klant van Fossil.


Eerder had GAP al slechte cijfers getoond, Kate Spade, Coach, The Buckle en Guess deelden gisteren in de klappen.
Velen daarvan liggen dan ook (opnieuw) op de magicformula zeef, sommige lager geprijsd dan de vorige keer...


Onopgemerkt had sectorgenoot  Aeropostale enkele weken geleden het bankroet ingeleid.

************

Als zo'n bedrijven de wind in de zeilen hebben, gaat het echt kei-goed. Je denkt dan al snel dat de toekomst meer van hetzelfde zal zijn: meer winkels en meer omzet per winkel, met een dubbele turbo op het resultatenlijntje.   Maar het kan en zal  dus ook in de andere richting gaan.

Dan helpt enkel nog bidden dat je niet opgescheept zit met een Aeropostale management.


********


Bij firma's met een diepe moat, ook al sterft de business (en hun klanten) langzaam, gaat de gekte in de andere richting:
gisteren eindigde Altria Group op $64,61 - nog steeds gewaardeerd als groeibedrijf...

 De bizarre doch efficiënte markt laat groeten.

 


1 opmerking:

  1. Het is allemaal relatief natuurlijk. Hoe diep is de gracht rond PIC, TESS of ACOMO... Ben nog steeds op oa Boskalis aan het kauwen. Ik denk voor pure baggerwerken dat de Chinezen idd weldra wel voor prijsdruk kunnen zorgen, maar ik ben wel overtuigd dat de werken van hoger niveau wel een zekere (weliswaar geen diepe moat aanwezig is. Zitten ook in loodsdiensten, ze doen ook wel moeite om breder te gaan dan die pure bagger. Ik snap hun strategie ergens wel. Een totaal andere cyclus zullen ze wel nooit hebben, tenzij ze een TESS'ke doen.

    BeantwoordenVerwijderen