woensdag 20 juli 2016

Bubbel paté, II

De jongste dagen werd een deelbewijs in de kleine Duitse uitgever heel wat goedkoper in een stijgende markt, momenteel onder 6eur, komende van rond de acht een poosje geleden. 

What happened? 

Een artikel in een Duits financieel weekblad (wirtschaftswoche) suggereert dat er vanalles mis is met de boekhouding, ttz. Met dubieuze verkopen van participaties in hun projecten.  
Een brievenbusfirma zou opgericht zijn om deeltjes van bastei lübbe over te nemen aan mysterieus hoge prijzen,  waarna bastei dan de overige deeltjes -nog in bezit- keurig moest opwaarderen in hun balans, en het cijfer on the bottom line werd groter.
Wat mss een effect had op de variabele verloning van het management...

Het management was dan een beetje traag met een reactie, en die reactie werd dan uiteindelijk evenmin gesmaakt op de beursvloer. 

Het lijkt te gaan om twee projecten waarvoor ze geld geleend hadden in de opstart fase, en kennelijk zouden ze die lening niet willen doorrollen, maar afbetalen met de gedeeltelijke verkoop van de onderliggende projecten en de al voorhanden cash. 
Het blad suggereert dat dit een illusie is, in stand gehouden met special purpose vehikels, de CEO zegt dat het gaat lukken, daar er wel degelijk echte investeerders toegezegd hebben, en deze hebben al gedeeltelijk betaald.

Ik heb geen mening. Het enige gevolg is dat ik heel wat bijgelezen heb over de firma. Is gediversifieerder dan ik dacht, met een aantal boring businesses die een soort van bodem vormen (stationsromannetjes en prularia in boekhandels en kiosks), met eens om de zoveel jaar 1 bestseller die de winst door het dak laat schieten.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten