maandag 24 oktober 2016

Bankrika, II


Zoals ik twee en een half jaar geleden noteerde,  kan je in real-time banken implosies meemaken in Oost Afrika.   Dit jaar gingen er in Kenya enkele overkop,  en nu ook 1 van de grootste in Uganda:

Crane Bank


Crane Bank was altijd al 1 van de meer dodgy banken, geleid door "Sudhir", een dikke crony van de president,  die al regelmatig een bail out van de staat kreeg telkens zijn imperium in de knoei raakte.  

Het business model van Crane was er grotendeels op gebaseerd om leningen te geven en niet echt te verwachten dat die gingen terugbetaald worden,  maar wel het onderpand in te palmen. Kortom, het loan shark model met een officieel lintje.

De bank trok zich daarna echter nauwelijks nog wat aan van die gebouwen - de paper profits dankzij de eeuwig stijgende vastgoed prijzen maakten aktief management van de portfolio overbodig.

Enkele staan al 15 jaar leeg, ontdaan van alles wat uitbreekbaar  is. Anderen zijn gekraakt, en verkrotten in deze vorm.

Nu, die vastgoed prijzen stagneren al een tijdje, de relatief lage inflatie (ca. 5%) icm een m.i. te sterke munt vormen een dodelijke cocktail  als je leningen 25% p.a. moeten opbrengen. 

Per capita groeit het land niet al te best-  bijgevolg leren we nu who was swimming naked.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten