donderdag 10 november 2016

in het niets


Op vele plaatsen lees je dat er hier en daar een "savings glut" zou bestaan.

Er zou m.a.w. teveel cash op spaarrekeningen en giro rekeningen staan, in aggregate. En dat zou vanalles verstoren.In ons huidige monetaire systeem is het echter per definitie zo dat er dan ongeveer evenveel schulden uitstaan, in aggregate,  want giraal "geld" kan nu eenmaal enkel gegenereerd worden als iemand  eerst een lening aangaat.  

Achter elke savings glut moet er ergens in het systeem altijd een "debt glut" staan.

In China is dat niet ver zoeken, die sparen zich zogezegd te pletter,  maar hetzelfde China lost elk tegenslagje op met een disproportionele vloed aan nieuwe berg monopoly geld, het dwingt de banken om gigantische nieuwe kredieten te verstrekken. (De slimsten met de beste connecties zetten die kredieten meteen om in dollars, euros of ponden  en gaan buiten China produktieve assets opkopen, 100% gefinancierd met hun gratis geld.)

In de Eurozone net zo, al zal de ene regio meer debt hebben dan de andere en voor savings vice versa.Nu wordt het wat moeilijker, bv. vandaag in De Tijd,  opiniestuk.  Men had het op het einde over de "savings glut",  die zou kunnen geïnvesteerd worden op de beurs en zo de prijzen zou opdrijven.

Het is kennelijk veel te moeilijk om in te zien dat als A zijn cash ruilt voor een berg aandelen van B ,  de cash nu bij B zit ... en  de "savings glut" in het systeem krak even groot is.


De enige manier om de "savings glut" kleiner te maken... is wanneer het geld ergens gebruikt wordt om bankschulden terug te betalen. 

Logisch, want dan 'verdwijnt de cash in het niets'  , het omgekeerde van hoe de cash uit het niets door de commerciële bank gecreëerd werd. 


En als er meer bankschuld terugbetaald wordt dan er opnieuw door de banken uitgeleend wordt, krijg je een vermindering van de uitstaande "savings",  en even later deflatie - all else equal.

Dergelijke situatie  beleeft Japan al 20 jaar of zo. 

In de jaren '80 ging Japan zogezegd de wereld veroveren, van de 10 grootste banken ter wereld waren er 7  Japans.  Tot de schulden ooit eens moesten terugbetaald worden. 

Dat ging niet doch  niemand mocht gezichtsverlies lijden.  Zou iets cultureels zijn. 

*************

Nu zijn er bij de 10 grootste banken ter wereld 4 Chinees.  Fasten your seatbelts.


    

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten