maandag 28 november 2016

wantrouwen kweken, Bankrika III


Het is gekkenwerk om de wisselkoers van muntjes onderling te voorpellen.

Maar soms is de richting toch bijzonder duidelijk:

We gaan heel veel bijdrukken


Nu, die munt is al veel te lang te "stabiel" en te sterk.

 Ugandese T-Bills moeten sinds 2012 of zo een mega rendement afgegeven hebben,  stabiele of duurder wordende munt + intresten sky high.


Ik peins dat ze bij de centrale bank door hun $ voorraad heen zijn nadat ze de shilling jarenlang  ondersteunden met $ verkopen.

Een niet te missen symptoom is dat men een maand of wat geleden helemaal geen $ meer kon afhalen, en er beperkingen opgelegd werden aan de hoeveelheid $  die men in forex bureaus kon wisselen .  Capital controls dus.

Zelfs grotere bedragen in lokale munt konden bij heel wat banken niet meer afgehaald worden, het hele bankstelsel wankelt -  te meer daar er gerustellende berichten in de regeringspers dienden te verschijnen dat "alle bankactiviteit normaal verloopt" (terwijl er op alle social media te lezen viel dat er geen bankactiviteit meer was).  :-)
 
Nu, als je bank beperkingen oplegt aan hoeveel je mag opnemen van je eigen saldo,  hoeveel nieuwe leningen denk je dat dergelijk instituut nog uitgeeft ? 


Ik verwacht bijgevolg spektakel op de real estate markt, waar heel veel "tycoons" hun broek kunnen verliezen.

In een straatarm land met nauwelijks economische output, doch met belachelijk hoge grondprijzen (in en rond de steden)  zou de impact van een crash bijzonder groot zijn.


Mijn vermoeden was dat zolang de knotsgekke boom bleef duren, de president en z'n entourage nog wel kon overleven. Maar bij een crash, zou ie toast zijn.

Het is geen geheim dat ie de jongste verkiezing al verloor  (de oppositie leider is nu overal "the people's President" genoemd ), en toen was de afdaling nog niet begonnen. 


De bouwsector moet eigenlijk blijven groeien, gezien het dé jobmachine is voor al die laag of ongeschoolde jongeren die dag na dag op de arbeidsmarkt verschijnen.

Ik hou m'n hart vast.Geen opmerkingen:

Een reactie posten