zaterdag 25 februari 2017

dure naam, veel krediet, teveel coupon


TSRA is niet meer. Tessera heeft zichzelf en de ticker ombenoemd naar Xperi met ticker XPER. 

En deze wijziging keldert de prijs van een deelbewijs, van 45 naar 37,95 in twee dagen. 

Welkom op de efficiente markt.  Misschien was de vroegere prijs wel fout, zat er een 7$ premie in voor de mooie naam, wie weet?

*********** 

Ongelooflijk taaie winstmachines zijn het, volgens de Tijd: Belgische banken. 

Hebben de winst op peil gehouden door de volumes te verdubbelen bij halverende intrestvoet. 

Met andere woorden:  het intrest risico is enorm gestegen, en het kredietrisico  verdubbeld. 
Maar da's geen probleem want het aantal wanbetalers neemt niet toe.  

Dat kon men exact 10 jaar geleden ook horen, in het wilde Westen en bij Dexia.  

Met hulp van de regeringen (lees: belastingbetalers) bleken het inderdaad taaie dingen, niet uit te roeien, ondanks alle verloren miljarden. 

Gelukkig zijn Belgen licht belaste wezens, dat maakt de bankenlast wat makkelijker om dragen. 


************ 


Uitstekend nieuws viel verder te rapen bij VandeVelde.  Omzet kreeg nominaal een klapje wegens de verkopen in GBP ,  doch operating earnings/marges en cash flow bleven stabiel.  De moat en de competitieve positie lijkt me dus intact.  
Dat er met een nieuwe CEO wat uitstaande (tax-)rekeningen meteen vereffend werden, was te verwachten, en lijkt me ook gebeurd. 

Maar het beste nieuws kwam van buitenaf, van de expert van de KBC - no less! 
VandeVelde is al jaren opgepept door de vele coupon addicts, en die jaagde onze KBC tist de schrik op het lijf door erop te wijzen dat ze ooit minder coupon zullen krijgen. 

De uitleg die de Tijd aan het koersverloop sindsdien geeft, is hilarisch. Het zouden de lange termijn beleggers zijn (wie?) die op de verkoop knop gedrukt hebben omdat ze niet graag cash ontvangen van een bedrijf dat veel cash genereert.  
yeah, right.  

 2 opmerkingen:

  1. Dat het interimdividend bij Van de Velde niet sustainable is was inderdaad al lang duidelijk maar ik stel mij vooral vragen bij de fors hogere belastingfactuur en in welke mate die recurrent is gezien het bedrijf blijkbaar tot nu toe geen belastingen moest betalen op hun productie Tunesië.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ge stelt u die vragen omdat een KBC broker werknemer u die aangepraat heeft/uit zijn dikke duim gezogen heeft. Maar die windhaan heeft elke week, desnoods elk uur, wel een nieuw praatje klaar om u ertoe verleiden om broker fees te betalen. Cui bono?

    BeantwoordenVerwijderen