woensdag 22 maart 2017

groei & groei


Solbrol neemt een  firma over aan zotte prijs (>>>50x de winst) want zogezegd aktief in een "groeimarkt". (Enfin, op 't moment van verkoop had men weliswaar nog geen halve vijs mogen leveren in die groeimarkt, maar you never know.)

Toeleveranciers van vliegtuigbouwers dus , die markt zou een gigantische groei kennen. 

Opvallend, niemand deed moeite om deze waarzeggerij onder de loep te nemen.


Er zijn nochtans andere spelers in die markt, directe concurrenten ,  well-established, bv. eentje met ca. 90 produktlijnen voor zowat 70000 vliegtuigen, plus een portie  dagelijks binnenstromende (groeiende) service inkomsten (iets wat de Solbrol produkten nooit zullen hebben).  

En ziedaar, bij UTC zijn ze ook naar de waarzeggers geweest.
Keken in de glazen bol en zagen wat zo de verwachtingen zijn aan groei in dit segment tussen 2016-2020 :  CAGR 5-7% voor UTC Aerospace Tech. 

(U kent de presentatie al maar keek wellicht meer naar de P&W prognoses)


Ik weet niet welke waarzegger gelijk heeft.  Maar dat hoeft ook niet. 

Als de eerste waarzegger gelijk heeft, moet er nog altijd enorm veel enorm uitstekend gaan, vooraleer zo'n investering zich loont.  De waanzinnige instapprijs is a priori een enorme molensteen rond de nek van het toekomstig rendement.  

Als de tweede gelijk krijgt met z´n 5-7%, is de eerste zwaar gezjost - want onze groei onderneming werpt op dit moment veel minder cash af dan wat de 3,6% intrestbetaling op de uitstaande bonds verlangt.  En het tafelzilver (de cash koe) is al de deur uit
Dat scenario zal pijn doen, daar hoef je geen waarzegger voor te contacteren.

UTC zal daarentegen met beide scenario's goed boeren.
En nog leuker: het is lager gewaardeerd.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten