Koffie roosteren is een uitstekende business.
Ik heb nooit begrepen waarom dat zo is (Roosteren= je behandelt op uiterst simpele wijze (*) een commodity), maar soms moet je gewoon accepteren dat het zo is en wel zo zal blijven.
Bij MIKO hebben ze dat ook ineens begrepen. Hun commodity business verkocht (plastic) - veel centen voor gekregen, by the way, en dat kappen ze nu in hun koffiebusiness.
Strak plan.
Ik heb geen positie, maar wat niet is, kan nog komen.
*) wat er met de groene koffieboon gebeurt voordat het groene koffie is, is bv. bij washed arabica veel complexer dan het roosteren : de juiste (enkel rode!) vruchten pulpen->fermenteren->wassen->drogen.
Het is tevens enorm belangrijk voor de smaak.
Maar die processen brengen bijlange niet zoveel op als het kort heet stoken, vermalen en door G. Clowney in mini-porties laten verkopen.
Winst uit operationele activiteiten vóór belasting en
BeantwoordenVerwijderenfinancieringskosten (EBIT)
2.224
h1,
ik weet nie waar jij die geweldige business ziet, want ik zie ze helemaal niet
Miko heeft problemen die niks met het roosteren op zich te maken hebben (nl. covid-lockdowns & lege kantoren) maar wellicht van tijdelijke aard zijn.
BeantwoordenVerwijderenHet roosteren op zich is een geweldige business.
Reken maar eens uit wat een kilo geroosterde koffie in nespresso potjes kost, en wat de prijs van de (ordinary) groene koffie is die ze ervoor gebruiken.